HDR Nieuws

De VKGL onderschrijft de verklaring van de Europese Vereniging voor Human Genetica (ESHG), waarin zij aangeeft dat het COVID-19 vaccin, gebaseerd op messenger RNA (mRNA), niet kan integreren in het DNA van de individu die dit vaccin ontvangt.

De Nederlandse vertaling van de ESHG verklaring vindt u hieronder. De originele Engelstalige statement vindt u hier.
hier. 

mRNA vaccins veranderen DNA niet

12/28/2020

Er is op social media een aanzienlijke discussie gaande over het Covid-19 vaccin, waarin in sommige posts angst wordt aangewakkerd dat het messenger RNA in het vaccin, het DNA van de ontvanger aantast. In een poging om helderheid te verschaffen over deze situatie, ziet de Europese Vereniging voor Human Genetica (ESHG) zich genoodzaakt het publiek gerust te stellen dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor deze aantijging.  Bovendien zouden wij, als dat risico er wel zou zijn geweest, deze niet in de doofpot stoppen.

mRNA vaccins veranderen het DNA niet. Zij introduceren slechts kleine moleculen die in cellen leiden tot de productie van kleine, onschadelijke, stukjes van het virus. Deze stukjes zorgen ervoor dat  de cel onderdelen van het virus eiwit aanmaakt, welke zorgen voor een sterke afweerreactie van het immuunsysteem. Op deze wijze zal het lichaam bij aanraking met het echte, en volledige virus, snel een afweerrespons tot stand brengen.

Vaccinatie voorkomt ernstige vormen van Covid-19, en mogelijke bijkomende complicaties. De genetische samenstelling van de ontvanger (zijn/haar DNA) blijft hierbij onaangetast. Het enige dat gebeurt is dat de productie van antilichamen en op afweer-gericht  witte bloedcellen worden gestimuleerd, op eenzelfde wijze als wanneer hij/zij een natuurlijke infectie zou doormaken. Het mRNA in de cellen wordt daarna snel afgebroken, en kan zichzelf niet reproduceren. Het mRNA fragment kan dus niet samensmelten met, of integreren in het DNA van de ontvanger van het vaccin.

Met ingang van 1 oktober 2020 kunnen ook zwangeren van 16 en 17 jaar deelnemen aan de niet-invasieve prenatale test (NIPT) om te screenen op down-, edwards- en patausyndroom. Hiervoor hebben zij geen toestemming van hun ouders of voogd nodig. Dit is het gevolg van een wettelijke wijziging in het Besluit bevolkingsonderzoek.

Besluit bevolkingsonderzoek aangepast
Het Besluit bevolkingsonderzoek wordt met ingang van 1 oktober 2020 aangepast. De aanpassing houdt in dat zwangeren van 16 en 17 jaar vanaf dan zelf besluiten of ze deelnemen aan een bevolkingsonderzoek, net als aan een medische behandeling of medisch-wetenschappelijk onderzoek. Bij de NIPT is sprake van bevolkingsonderzoek en tevens wetenschappelijk onderzoek (TRIDENT 1 en 2 studies).

Vanaf 1 oktober is het mogelijk om deelname van zwangeren van 16 en 17 jaar aan de NIPT te registreren in Peridos.

Dianne Paarhuis highres

Met veel plezier laten we u weten dat Dianne Paarhuis is gestart als nieuwe directeur van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). Voor haar komst bij de NVK werkte Dianne als directeur Zorgbeleid bij de KNMT. In de jaren daarvoor was zij onder meer werkzaam als Hoofd Communicatie & Public affairs bij de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en als Manager Strategische informatievoorziening & Communicatie bij de MBO Raad.

Het bestuur en het bureau van de NVK zijn erg blij met Diannes komst. We wensen haar dan ook veel succes in haar nieuwe rol als directeur van onze vereniging en kijken ernaar uit om de komende jaren onder haar inspirerende leiding verder te groeien. Dianne: ‘In de strategie die de NVK voor de komende jaren heeft geformuleerd, staat het belang van intern én extern verbinden centraal. Ik heb er ontzettend veel zin in om daar vanaf vandaag mijn bijdrage aan te leveren.’

Het NVK-bestuur

 

Slotevenement EMRaDi

17 februari 2020
09.30 – 17.00 uur
Palais des Congrès, Luik (België)
Slotevenement EMRaDi

Betere zorgpaden voor patiënten met zeldzame ziekten dankzij grensoverschrijdende samenwerking in de Euregio Maas-Rijn.

Het EMRaDi-project (Euregio Meuse-Rhine Rare Diseases of Zeldzame ziekten in de Euregio Maas-Rijn) is een grensoverschrijdend project voor meer transparantie over de behoeften en beschikbaarheid van diensten, de ontwikkeling van patiëntentrajecten, verbetering van het netwerk van stakeholders en het opstellen van aanbevelingen om de levenskwaliteit van patiënten met een zeldzame ziekte te verbeteren.
Programma en registratie: http://www.emradi.eu/nl/news/74_slot-evenement

VKGL/VKGN dag

Op 19 december hebben we velen van jullie mogen verwelkomen bij de gezamenlijke VKGL/VKGN dag. In de ochtend is er gesproken over het consent en het gebruik van restmateriaal door de werkgroep Ethiek en Recht. De middag werd verzorgd door de werkgroep cardiogenetica met als thema: “”Waar het hart vol van is”. Voor wie de presentaties nog een keer wil bekijken of voor wie er niet bij was en wil zien wat hij gemist heeft, de presentaties van het ochtend programma zijn hieronder terug te kijken.

Attachments:
Download this file (2019-LOG-Nader gebruik data en tissue-19-12-2019 Corrette Ploem.pdf)2019-LOG-Nader gebruik data en tissue-19-12-2019 Corrette Ploem[VKGL/VKGN dag presentatie]300 kB
Download this file (20191218-TAPD-mks-FP.PDF)20191218-TAPD-mks-FP[VKGL/VKGN dag presentatie]5247 kB
Download this file (DC utrecht dec 2019 version to share.pdf)DC utrecht dec 2019 version to share[VKGL/VKGN dag presentatie]5534 kB
Download this file (Introductie cardiogenetica LOG 19-12-2019 Christiaans en Karper.pdf)Introductie cardiogenetica LOG 19-12-2019 Christiaans en Karper[VKGL/VKGN dag presentatie]1842 kB
Download this file (LOG 2019 VKGN van Tintelen.pdf)LOG 2019 VKGN van Tintelen[VKGL/VKGN dag presentatie]3559 kB
Download this file (LOG dec 2019_hellebrekers.pdf)LOG dec 2019_hellebrekers[VKGL/VKGN dag presentatie]1174 kB
Download this file (LOG2019_19dec_Marjon van Slegtenhorst.pdf)LOG2019_19dec_Marjon van Slegtenhorst[VKGL/VKGN dag presentatie]1380 kB
Download this file (Residual tissue opt-in opt-out - LOG dec 2019 - Noor Giesbertz.pdf)Residual tissue opt-in opt-out - LOG dec 2019 - Noor Giesbertz[VKGL/VKGN dag presentatie]429 kB
Download this file (VKGN LOG  - December 2019 - L.M. van den Heuvel.pdf)VKGN LOG - December 2019 - L.M. van den Heuvel[VKGL/VKGN dag presentatie]719 kB

SSIEM Academy 2020

SSIEM 2020 Academy, 20th to 21st April 2020, Amsterdam, The Netherlands
Venue: Steigenberger Airport Hotel Amsterdam Stationsplein Zuid-West 951, 1117 CE Schiphol, Netherlands

Registration is now open for the 2020 SSIEM Academy. The application process is available by clicking on this link and submitting the online form. The form will be open until the registration deadline at midnight (GMT) on October 30th 2019. Please note that this is a different application website to previous years due maintenance.

In order to submit your application you will need to upload a current curriculum vitae (CV), supporting letter from your head of department and letter outlining your experience and career interests.

The topics of the 2020 Academy will be Aminoacidopathies, Hyperammonaemia, Urea cycle defects.

As in previous years the SSIEM Academy course, for clinicians and laboratory scientists working in inborn errors of metabolism, will be held over 2 days. Teaching will be as interactive as possible and in addition to lectures will involve workshops and case discussions.

Attendees of previous Academies are very welcome to apply for this year's course and we would like to have representatives from as many countries as possible. However as places are limited to 40 for each course (clinical and laboratory science), if the Academy is oversubscribed there may be a selection process.

Accepted delegates will be contacted within 5 weeks of the applications deadline and will be asked to submit an abstract for a case presentation on a topic related to the Academy.

Accepted delegates will also be asked to pay a small registration fee (100 Euro) for the Academy. Academy registration includes:
• Accommodation (including breakfast) for the nights of 19th and 20th April
• Lunches on the 20th and 21st April
There will also be an evening meal for all Academy attendees on the 20th April 2020 for which there will be a nominal fee of 16 Euro.

Please note participants will pay their own travel costs.

See attachment for the SSIEM Academy 2020 provisional programme.

Attachments:
Download this file (SSIEM Academy 2020 provisional programme 18.09.19.pdf)Programme SSIEM Academy 2020[ ]124 kB
  • 1
  • 2