HDR Nieuws

 

Van 28 tot 30 maart 2018 wordt in Nijmegen de 6th international workshop on Cancer Genetic & Cytogenetic Diagnostics gehouden.

The International Workshop on Cancer Genetic & Cytogenetic Diagnostics, is a yearly course focusingThe International Workshop on Cancer Genetic & Cytogenetic Diagnostics, is a yearly course focusing on all aspects concerning cancer (cyto-)genetics in a diagnostic setting. Basic technical aspects covering conventional karyotyping, methods and principles in fluorescence in situ hybridization (FISH), micro-array genomic profiling, MLPA, QPCR, gene sequencing and next generation sequencing will be presented.

Form more information please see attachment

 

REACTIE VAN VERENIGING KLINISCHE GENETICA NEDERLAND (VKGN) en VERENIGING KLINISCH GENETISCHE LABORATORIUMDIAGNOSTIEK (VKGL) OP CONCEPT WETSVOORSTEL “ZEGGENSCHAP LICHAAMSMATERIAAL” (Wzl)  

Uit de reactie:

 

De VKGN en VKGL onderschrijven de behoefte aan wetgeving op het gebied van nader gebruik lichaamsmateriaal,  maar plaatsen wel kanttekeningen. VKGN en VKGL hechten aan het medisch beroepsgeheim en zien geen plaats voor de forensische aspecten in de Wzl. Er zijn al mogelijkheden belegd in de Wet om in uitzonderlijke situaties door justitie beslag te laten legen op lichaamsmateriaal.

Scheidt het gezondheidsrecht en strafrecht: i.e. een nieuwe Wet zeggenschap lichaamsmateriaal die het gebruik van lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek goed regelt en apart het justitieel gebruik van lichaamsmateriaal. Wij pleiten er voor dat de Wzl alleen van toepassing zal zijn op collecties die zijn beoogd voor andere doelen dan diagnostiek en behandeling.

Zie bijlage voor meer informatie.

 

Dear NVHG members,

 

Following our first announcement of the annual NVHG-NAV symposium (which will take place September 21 & 22 in Veldhoven), we would like to inform you that registration for the NVHG-NAV 2-day Annual Symposium is now open!

Please register through http://www.nvhg-nav.nl/inschrijfformulier2daags.aspx.

Furthermore we would like to remind you to submit an abstract for a platform or a poster presentation (deadline July 1).

Also please send in your nominations for the NVHG "Young Investigator Award" (deadline August 1).

For your information, distribution and promotion please see the poster of the symposium below.

 

Follow the NVHG website (www.NVHG-NAV.nl) for the most actual information on this symposium.

files/NVHG2017_AankondigingYIA-2017.pdf

files/NVHG2017_Poster_final_06132017.pdf

files/NVHG_1stAnnouncement_N2017_final.pdf

files/NVHG_Program_Preliminary-scheduleN2017.pdf

VKGN/VKGL dag

Op 15 juni vindt de jaarlijkse VKGL/VKGN dag plaats met als thema "Een genetisch profiel van en voor iederen?"

U bent van harte welkom in Gasthuis de Leeuwenbergh te Utrecht. Het complete programma vindt u hier.

In verband met de ruimte en catering wordt u dringend verzocht u vooraf aan te melden.

 

Voorafgaand aan het programma vindt om 9:30 uur de VKGN ledenvergadering plaats.

 

Wij hopen u allen te zien op 15 juni!

Persbericht NVHG

Reactie van de Nederlandse Vereniging voor Humane Genetica op het aangenomen wetsvoorstel (comité van het Amerikaanse House of Representatives) dat werknemers kan verplichten om zich te laten testen op varianten in hun genetisch materiaal.

Persbericht: files/Reactie-NVHG.pdf

 

De nieuwe website is online! De website is zeker nog niet helemaal up to date, een van de eerste dingen die dit jaar geregeld zullen worden is het verstrekken van toegang op individuele basis, want bepaalde onderdelen van de website zullen alleen voor leden toegankelijk zijn.

Voor vragen en/of opmerkingen graag een email sturen naar info@vkgl.nl.

Dr. Ieke Ginjaar, tot vorig jaar werkzaam als moleculair bioloog bij de afdeling Klinische Genetica van het LUMC, heeft 26 april een lintje ontvangen voor haar jarenlange inzet voor de spierziekte Duchenne. 

Dr. Ieke Ginjaar leidde als laboratoriumspecialist klinische genetica binnen Nederland ruim twintig jaar het onderzoek naar de spierziekte van Duchenne. Hierbij werkte zij samen met vele neurologen in het binnen- en buitenland en met onderzoekers van de afdeling Humane Genetica. 

In de beginperiode van haar wetenschappelijke loopbaan ontwikkelde zij meerdere antilichamen tegen het eiwit dystrofine, het eiwit dat ontbreekt bij Duchenne-patiënten. Met behulp van immunohistochemie en immunobiochemie werd diagnostiek en onderzoek aanzienlijk verbeterd. Aan onderzoek naar een therapie heeft Ginjaar indirect aanzienlijke bijdragen geleverd. Zij is ruim 20 jaar actief als bestuurslid bij het Duchenne Parent Project.

Ginjaar kreeg de onderscheiding tot Officier in de orde van Oranje Nassau opgespeld door Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam.