HDR Nieuws

 

Op donderdag 11 mei a.s. zal de opleidingsdag in het UMC Utrecht plaatsvinden. Het onderwerp is 'Goed mis en dan....? Omgaan met fouten in de laboratoriumdiagnostiek'. 's Middags is er zoals gebruikelijk tijd gereserveerd voor presentaties van casussen door ALDIO's. Graag horen wij uiterlijk een dag van tevoren wie er een casus zou willen presenteren. We willen je vragen dit door te geven aan Marco Koudijs (M.J.Koudijs@umcutrecht.nl).

In verband met het bestellen van de lunch verzoeken we jullie om uiterlijk 5 mei a.s. door te geven of je aanwezig zult zijn. Dit kan door een mail te sturen naar Vivian van Wijngaarden (v.vanwijngaarden@umcutrecht.nl).

Locatie: Descartes Centrum Utrecht, elfde etage Matthias van Geunsgebouw, Bolognalaan 48, 3584 CJ Utrecht, zaal 2/3.

Voor het complete programma zie: files/Conceptprogramma-ALDIO-dag-11-mei-2017.pdf

Persbericht NVHG

Reactie van de Nederlandse Vereniging voor Humane Genetica op het aangenomen wetsvoorstel (comité van het Amerikaanse House of Representatives) dat werknemers kan verplichten om zich te laten testen op varianten in hun genetisch materiaal.

Persbericht: files/Reactie-NVHG.pdf

 

De nieuwe website is online! De website is zeker nog niet helemaal up to date, een van de eerste dingen die dit jaar geregeld zullen worden is het verstrekken van toegang op individuele basis, want bepaalde onderdelen van de website zullen alleen voor leden toegankelijk zijn.

Voor vragen en/of opmerkingen graag een email sturen naar info@vkgl.nl.

Dr. Ieke Ginjaar, tot vorig jaar werkzaam als moleculair bioloog bij de afdeling Klinische Genetica van het LUMC, heeft 26 april een lintje ontvangen voor haar jarenlange inzet voor de spierziekte Duchenne. 

Dr. Ieke Ginjaar leidde als laboratoriumspecialist klinische genetica binnen Nederland ruim twintig jaar het onderzoek naar de spierziekte van Duchenne. Hierbij werkte zij samen met vele neurologen in het binnen- en buitenland en met onderzoekers van de afdeling Humane Genetica. 

In de beginperiode van haar wetenschappelijke loopbaan ontwikkelde zij meerdere antilichamen tegen het eiwit dystrofine, het eiwit dat ontbreekt bij Duchenne-patiënten. Met behulp van immunohistochemie en immunobiochemie werd diagnostiek en onderzoek aanzienlijk verbeterd. Aan onderzoek naar een therapie heeft Ginjaar indirect aanzienlijke bijdragen geleverd. Zij is ruim 20 jaar actief als bestuurslid bij het Duchenne Parent Project.

Ginjaar kreeg de onderscheiding tot Officier in de orde van Oranje Nassau opgespeld door Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam.